| Tytuł: | Rezonans magnetyczny |
| Autor: | magdalena 16.4.2010, 10:46 |
| Sluchajcie jakos zainteresowalam sie tym badaniem, w zw z tym mam prosbe do osob ktore je wykonaly aby napisaly cos w temacie. Mnie interesuje cena, co dokladnie pokaze MRI w ukladzie moczowym, oraz czy w kazdym aparacie jest wjazd do tunelu. Aha i jeszcze jedno czy robiac uklad moczowy (domniemam ze z kontrastem) widac na zdjeciach jelita i narzady rodne, czy to poprostu juz sa oddzielne badania, oddzielny kontrast. Co do ciasnej przestrzeni i tunelu bylby problem ze mna z powodu klaustrofobii. Jako ze mialam robiony rezonans glowy w moim miescie skojarzenia mam nieprzyjemne. Wczoraj natknelam sie w necie na zdjecia aparatu bodajze z Warszawy gdzie nad pacjentem podczas badania jest otwarta przestrzen. Moze ktos by mi przyblizyl temat bede wdzieczna. Pozdrawiam | |
Holter
Monitor Holtera jest przenośnym urządzeniem ambulatoryjnym, służącym do ciągłego kontrolowania aktywności układu nerwowego przez okres co najmniej 24 godzin. Najczęściej wykorzystuje się go do badania rytmu serca, lecz służy ponadto do wykonywania badań EEG.
EKG (elektrokardiografia) jest to badanie mające na celu zdiagnozowanie wszelkich chorób serca. Za pomocą EKG można diagnozować m.in. niedokrwienie mięśnia sercowego, zawał serca, zaburzenia rytmu i zaburzenia przewodzenia przez układ bodźców przewodzących.
Echokardiografia
Echokardiografia stanowi ważną, nieinwazyjną metodę, która jest powszechnie stosowana do oceny anatomii i czynności serca. Pozwala ona na ocenę ruchu mięśnia sercowego i zastawek wewnątrzsercowych oraz przepływ krwi w przedsionkach i komorach serca, a także naczyniach wieńcowych.